Friday, April 20, 2007

Resepi : Anniversary chocolate cake


(gambar sekadar hiasan)

Hmm, saya ada satu resepi kek coklat. Resepi ini di beri oleh mak mertua saya.. senang je buatnya. Nak buat tak ambil masa lama pun… kejab je. Dan yang penting… ia sedap. Selalu saya buat sebab suami suka makan.

Bahan-bahannya:
2 cawan gula kastor
1 buku butter (dicairkan)
1 cawan susu cair
1 sudu besar cuka
1 ½ cawan tepung gandum
½ cawan serbuk koko
1 ½ sudu the soda bikarbonat
4 biji telur

Cara membuatnya:
first of all, campurkan dulu susu cair bersama cuka. biar jadi susu masam. ketepikan ...Pukul telur dan gula, bila hancur gula, masukkan tepung gandum. Kemudian mentega cair dan separuh daripada susu masam tadi. Pukul selama 2 minit. Kemudian masukkan lagi lebihan susu masam tadi bersama serbuk koko dan soda. Pukul lagi 2 minit. Then, bakar…

Dah pun sudah..

Tapi kalau nak kukus pun boleh. Saya suka mengkukusnya…

8 comments:

ngah said...

hmm... nampak sedap kek coklat ni.. nanti nak try buat

Nuryani said...

buatlah... kalau sedap tu, jangan lupa ajak kita sekali... hii

ngah said...

dah buat kek ni.. sedap juga.. tapi tak berhias la. ada resepi untuk krim coklat?

Nuryani said...

ngah, hmm... resepi krim coklat yer.nanti tengok dalam post deh...

Anonymous said...

yang berlapis tu mcm mana nak buat..nak bakar barapa lama?

Anonymous said...

Nampak lah sangat tuan punya blog ni telah menempel gambar kek Secret Recipe. Ada bayar royalty ka?
Sbb tu la xde bagi tau berapa lama nk bakar, or even mcm mana nak buat layer mcm dlm gmbr tu..adoiiii!
Lu Pikir la sendri yaa...

ummumuhib said...

salam.. utk makluman... gambar sekadar hiasan. resepi serta sukatan semua tu, di ambil dari mak mertua saya..ok

Anonymous said...

wt leyer seng j
bila kek siap bhg 2 bhgn pastu sapu krim atau coklat n cantumkn, kalo nk tau masak x kek amek lidi...cucuk bila xde yg lekat kt lidi maka masak la....biasa dalam 30 min suhu160c